Aurinkopaneelit ja Akut
Aurinkopaneeli
Käytämme ZNShine Solar 400Wp Bifacial Mono Perc Lasi - Lasi paneeleita. Paneelilla on Tier 1 laatuluokitus. Tier 1 on kansainvälinen ja puolueeton laatuluokitus. Maailmanlaajuisesti vain 2% täyttää Tier 1 laatuluokituksen kriteerit. Mono tarkoittaa yksikidepaneelia, ja yksikide mahdollistaa yksittäisen paneelin suuremman tehon. Perc ominaisuus tarkoittaa tupla talteenottoa, eli auringon UV-säde heijastuu paneelin pinnasta ensin piikennoston lävitse ja sitten uudelleen takaisin piikennostoon paneelin takana sijaitsevasta Perc kalvosta.
Näillä ominaisuuksilla mahdollistetaan mahdollisimman suuri eneregian tuotto.
Lasi - Lasi - Bificial
ZNSine Solar paneelissa on kaksoislasirakenne joka tekee siitä erittäin kestävän, luotettavan ja pitkäikäisen paneelin. Bificial tarkoittaa, että paneeli on kaksipuoleinen, eli kääntöpuoli on myös tuottava. Perc ominaisuus tarkoittaa auringon UV-säteen tupla talteenottoa. Kun auringon UV-säde osuu paneeliin, niin Perc kalvo johdattaa auringon UV-säteen uudelleen paneelin pinnasta pois. Perc ominaisuus mahdollistaa paneelin paremman tuoton verrattain paneelin nimellisarvoon. Tällä ominaisuudella paneeli pystyy tuottamaan jopa 25% lisää tuottoa.
Paneeli on myös täysin musta, jonka myötä se on asennettuna erittäin tyylikäs kotisi katolla.
Aurinkopaneeli, käyttöikä sekä takuut?
Aurinkopaneeleiden keskimääräinen käyttöikä on noin 40-50 vuotta, Tehotuottotakuu on ZNShine Solar ZXM7 400wp paneelissa on 30 vuoteen asti (0,45% vuotuinen heikentymä) ja materiaalitakuu on 15 vuotta katolle asennettuna, maa-asennuksissa 12 vuotta takuu tuotteella.
Miten paneelit toimii ja mitkä ovat hyödyt?
Aurinkopaneeli ottaa hyödyn auringon tuottamasta UV-säteilystä ja tuottaa siten sähköä. Järjestelmä on hyvä mitoittaa sähkönkulutuksen mukaisesti noin 50% vuosittaisen sähkön kokonaiskulutuksesta, tällöin mitoutuksessa on huomiotu kevään ja syksyn välinen kulutus. Riippuen lämmitysmuodosta.
Aurinkovoimala on huoltovapaa, sade ja tuuli puhdistaa paneelin.
Aurinkovoimala ei toimi sähkökatkoksien aikana turvallisuussyistä johtuen. Kun sähkökatkos on ohi aurinkovoimala jatkaa normaalia toimintaa ilman toimenpiteitä.
Silloin kun aurinkopaneelit tuottavat reaaliaikaisesti tarvittavan sähkön kotitalouteen, niin tällöin sähköä ei tarvitse ostaa, maksaa sähkön siirtomaksua eikä sähkön veroa.
Kun paneelit tuottavat sähköä yli kotitalouden tarpeen, niin yleinen käytäntö on, että ylituotettu sähkö myydään sähköyhtiölle. Ylituotetusta sähköstä saadaan pörssisähkön mukainen hinta, jonka sähköyhtiö hyvittää sopimuksen mukaan. Monet sähköyhtiöt hyvittää aurinkovoimalan ylituotetun sähkön kuukausittain seuraavassa laskussa.
Kun aurinkovoimala on suunniteltu ja mitoitettu kiinteistöön oikein, niin poistat valtaosan sähkön oston tarpeesta kevät ja syksy aikavälillä. Aurinkopaneelit säästää siten kotitalouteesi paljon rahaa, nostaa kiinteistön arvoa, omavaraisuutta ja energiatehokkuutta.
Jos paneeleita on miettinyt laittaa, niin silloin ne kannattee laittaa. Aurinkovoimala kasvattaa kotitalouden omavaraisuutta ja nostaa kiinteistön arvoa
Aurinkovoimalan mitoitus
Aurinkovoimala kannattaa mitoittaa siten, että se kattaa mahdollisimman suuren osan kevään, kesän ja syksyn sähköntarpeesta, jolloin kuluu noin 50 % vuotuisesta sähköstä. Näin voidaan vähentää sähkön ostoa erityisesti keväällä ja syksyllä, jolloin sähkön hinta on usein korkeampi ja kulutus suurempaa. Kevät ja syksy ovat myös otollisia ajankohtia aurinkosähkön tuotannolle, joten mitoitus tulisi tehdä tämän perusteella.
Millainen asennusprosessi paneeleissa on?
Aurinkovoimalan tarvikkeet toimitetaan kotiisi, sovimme asennuksen ajan ja asentaja suorittaa asennuksen yhden päivän aikana. Keskimäärin aurinkovoimalan asennukseen kuluu aikaa noin 3-6 tuntia.
Voimalaan kuuluu paneelit, asennustelineet, kattokiinnikkeet, johdotukset, invertteri, turvakytkin ja maadoitus. Olennaista suunnittelussa on, että paneelit mahtuvat katolle, ja niille katsotaan paras mahdollinen paikka siten, ettei mahdollinen varjo häiritse tuottoa. Paneelikentän ylä- ja alapuolelle, sekä sivuille on hyvä jättää hieman tilaa. Paneelit yleensä asennetaan yhteen tai kahteen riviin riippuen kohteesta. Yhteen riviin asennettaessa paneelit tulevat vierekkäin ja kahteen riviin asennettaessa asennuksessa on ylärivi ja sen alla toinen rivi.
Kun asennus on valmis teemme ilmoituksen asiakkaan verkkoyhtiöön aurinkovoimalan käyttöönotosta. Verkkoyhtiö ilmoittaa asiakkaalle, kun voimalan voi kytkeä päälle.
Paneelikenttä asennetaan mahdollisimman ylös harjalle ettei lumi keräänny talvella paneelikentän yläpuolelle, tai sen kerääntyminen voidaan minimoida. Myös mahdollisesti puiden aiheuttamaa varjostumaa voidaan näin minimoida.
Kaapelointi vedetään katon harjapellin alitse sähkökeskukseen ja invertterille. Kaapeleiden veto suunnitellaan ja toteutetaan toimesta siten, että se on pois näkyvistä.
Mihin kattomateriaaliin paneelit sopii?
Paneelit sopivat kaikkiin kattomateriaaleihin, mutta emme suosittele asennusta varttikatolle.
Kattoon porataan kiinnikkeille reiät joihin asennustelineet kiinnitetään. Tiilikattoon tulee kiinnikkeet tiilen väliin.
Tasakatto asennuksissa käytämme kattotelineitä. Niillä säädetään paneelin kulmaa optimaaliseksi.
Sähkösopimus kun paneelit katolla?
Sähköyhtiöt tarjoaa erilaisia sopimuksia sähkön pientuottajille. Yleisin sopimus on, että ylijäämästä maksetaan pörssisähkön mukainen hinta.
Katon kaltevuuden vaikutus aurinkopaneelin tuottoon?
Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten, kun kulma on noin 35-45 astetta. Kuitenkin 15 ja 60 asteen kulmassa ne tuottavat lähes yhtä paljon sähköä. Tärkein asia tuoton kannalta on ilmansuunta. Paneelia ei suositella asennettavaksi pysty- tai vaakatasoon. Tasakatto asennuksissa käytämme erillisiä asennustelineitä, niillä säädetään paneelin kulma paremmaksi.
Akut
Aurinkovoimalan ja akkujen yhdistelmä on loistava tapa tehostaa energian käyttöä ympäri vuoden. Akkujen avulla voit varastoida aurinkovoimasta saatua sähköä keväästä syksyyn ja hyödyntää sitä silloin, kun aurinko ei paista. Tämä vähentää merkittävästi tarvetta maksaa siirtomaksuja sähköyhtiöille, mikä näkyy suoraan säästöinä sähkölaskussa.
Älykäs akustojärjestelmä menee vielä pidemmälle. Se optimoi taloutesi sähkönkäytön pörssisähkön hinnan perusteella. Akut latautuvat automaattisesti halvan sähkön aikana ja purkavat varastoimansa energian kalliin sähkön aikaan. Tämä takaa, että saat akuista hyödyn niin aurinkoisen kuin pimeänkin vuodenajan aikana. Keväästä syksyyn akustosi latautuu pääosin aurinkovoimalla, ja talvella akusto ottaa edullista sähköä verkosta aina kun hinnat ovat alhaalla.
Tämä on älykäs investointi, joka paitsi pienentää sähkölaskua, myös tuo pitkäaikaista kestävyyttä ja energiatehokkuutta kotitalouteen!
Mitkä tekijät häiritsee aurinkosähkön tuotantoa?
- Liiallinen kuumuus
Paneeli tykkää ilmastosta, jossa paneelin pinta pysyy viileänä. Suomen ilmasto on hyvä aurinkosähkön tuotantoon viileämmän ilmaston ja suuren valoisuuden ansiosta.
- Katolla olevat esteet muun muassa savupiippu, kattotikkaat tai välilippa
Paneelikenttä hyvä sijoittaa siten, että paneelit eivät jää savupiippujen varjoon.
Kattotikkaat eivät häiritse asennusta. Asennus tehdään tikkaiden ollessa niiden toiselle puolelle tai tikkaiden molemmin puolin.
- Puut / varjostus
Lähellä oleva puusto ei haittaa tuottoa, jos puusto ei varjosta kattoa. Puiden mahdollinen varjostus on helppo havaita, kun katsoo katolle aurinkoisena päivänä ja havannoi mahdollisia puiden aiheuttamia varjostumia. Jos puut varjostavat kattoa se vaikuttaa aurinkovoimalan sähköntuotantoon.
ZNShine Solar ZXM7 paneeli sisältää diodeja, ja niiden ansiosta jokainen paneeli toimii omana yksikkönä. Eli varjostus alentaa ainoastaan niiden paneelien tuottoa joihin varjo sillä hetkellä osuu, loput paneelit tuottavat normaalisti täyttä tehoa.
- Lumi
Paksun lumikerroksen alta paneelit eivät tuota sähköä. Lumi ei kuitenkaan ole vaaraksi itse paneelille. Lumet voi halutessaan poistaa asianmukaisesti turvasuosituksia noudattaen lakaisemalla niin, että paneelikentän päällä ei kävellä tai seisota. Kevään aurinkoisien kelien alkaessa lumi sulaa paneelin pinnalta suhteellisen nopeasti.
Invertterin ja sen sijoitus?
Invertteri voidaan sijoittaa sisälle tai ulos. Ulkoasennuksessa invertteriä ei suositella etelänpuoleiselle seinälle, silloin invertterillä on vaara kuumentua liikaa. Invertterin sijoituksessa sisälle asennusta ei tehdä pieniin suljettuihin tiloihin, joissa ilma ei voi kiertää vapaasti. Invertterillä on vaara ylikuumentua, jos ilma ei kierrä vapaasti. Invertteri on hyvä sijoittaa lähelle sähköpääkeskusta. Invertteri vie sähköpääkeskuksesta tai ryhmäkeskuksesta 3kpl sulakepaikkaa.
Invertteri mitoitetaan voimalaitoksen tehon mukaan. Se kestää hyvin Suomen sääolosuhteet. Mitoiltaan invertteri on perinteistä postilaatikkoa hieman suurempi.
Sofar invertteri
Sofar-invertteri toimii luotettavana apurina aurinkopaneeleiden tuottaman sähkön viemisessä kodin sähkölaitteiden käyttöön. Invertteri on aurinkosähköjärjestelmässä erittäin tarpeellinen komponentti. Se muuttaa aurinkopaneeleilla tuotetun tasavirran tavalliseen sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtovirraksi.
Sofar-invertteri on hyvin helppokäyttöinen ja siinä on suomenkielinen näyttö. Internettiin kytkettynä laitteiston toimintaa voi seurata myös kätevästi mobiilisovelluksen avulla.